Статистика и Анализи

2016 г. донесе 35% ръст при завършените жилищни проекти в София

04.02.2017

 

Строителният сектор в София отбелязва рекорден за последните осем години растеж при завършените жилища от 35.55%. Общата разгъната застроена площ през 2016 г. възлиза на 564 616 квадратни метра, в сравнение с 416 550 кв. м. през предходната година.

 

Въпреки доброто постижение столицата изостава значително от нивата си от периода през 2008, 2009 и 2010 г., когато обемите бяха два-три пъти по-големи от настоящите.

 

Стандартният двугодишен период за завършване на обекти в жилищното строителство показва, че високите показатели от тези години се дължат главно на ръста в започнатите обекти в периода преди световната икономическа криза, често определян като строителен бум в България.

 

Кризата действително доведе до стагнация в сектора и причини замразяване на редица жилищни проекти и цялостно свиване на търсенето в страната. Но през 2013 и 2014 г. доста от строежите бяха рефинансирани и започнати отново.

 

В този период беше отчетен и ръст на разгънатата застроена площ на стартираните сгради, които бяха съответно 279 328 и 441 239 кв. м.

 

През тази и миналата година наблюдаваме резултатите именно от този пазарен подем в комбинация с облекчените условия за кредитиране и ниските лихви по депозитите.


Добра мотивация за инвестиции в жилища е и повишаването на цените на наемите в града.

Динамика на въведените в експлоатация нови жилищни площи в област София-град за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база завършило строителство на жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

 

Година

Обща РЗП жилищно

2015

416550

2016

564616

 

Крива на завършилите строително-монтажни работи на жилищни сгради в София-град за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни организации.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 13 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

20  строителни обекта,
добавени в базата данни