Статистика и Анализи

Близо 200% ръст на стартираните офис площи в София за 2016 г.

03.02.2017

 

През изминалата 2016 г. строителството на офис сгради в София изживя истински подем и отбеляза растеж от цели 199.06% спрямо предходната година.

 

Данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции показват, че новите офисни площи за отчетения период се увеличават със значително по-голям темп от жилищните, които са с малко над 33% повече, отколкото през 2015 г.

 

Така столицата регистрира втора година на растеж, след сравнително слабата в това отношение 2013 г. Разбира се е важно да отбележим, че строителството на офис площи често е свързано със стартиране на мащабни проекти. Така че дори в София е трудно да се очаква ежегоден ръст на започнатите проекти.

 

По отношение на разгънатата площ, София надминава нивото си от 2009 година с повече от 50 000 квадратни метра (276 622 кв. м. през 2016 г. спрямо 224 490 през 2009 г. Все пак общата разгърната площ е твърде далеч от пиковия момент през 2008 г., когато бяха стартирани офис сгради с обща площ от цели 734 457 квадратни метра.

 

Голяма роля за впечатляващата статистика през 2008 г. играят и спрените в последствие големи проекти като Европа Парк, Парк Тауър, Изамет Тауър и много други.

 

Разгръщането на световната икономическа криза доведе до четири поредни години на спад, последвани от относителен подем през 2013 г., когато стартира строителството на офиси с площ от 99 701 квадратни метра.

 

Също като при новото жилищно строителство, това на административни сгради и офиси се дължи на икономическия подем в страната. Причина за това е и увеличаващия се брой на ново наети кадри и силното търсене от страна на потенциални наематели и купувачи.


Освен това, в четирите водещи града е съсредоточена растящата аутсорсинг индустрия, която генерира нужда за нови офис пространства, като особено силно се развива София и Пловдив.

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област София-град за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на офис сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Година

 

Обща РЗП офиси

2015

92496

2016

276622

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на офис сгради в София-град за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни организации.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 13 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

20  строителни обекта,
добавени в базата данни