За събитието

На 26-ти януари 2023 г. се проведе най-значимото събитие за строителство, инвестиции, недвижими имоти, иновации - Форум Реал и церемонията по връчването на Годишните Награди за Строителство М2. Над 400 гости от лидерите на индустрията и участници в строително-инвестиционния процес, имаха възможността да се запознаят с основните тенденции, които характеризират пазара. 

Събитието се осъществи със съдействието на нашите партньори, сред които са: 


  • Златен партньор: Пощенска банка
  • Златен партньор: Сигнифай
  • Златен партньор: Легранд
  • Златен партньор: Главболгарстрой
  • Сребърен партньор: Кредит Център
  • Сребърен партньор: Силико
  • Сребърен партньор: Сипи Вино
  • Сребърен партньор: Електро Проджект ЕООД
  • Сребърен партньор: Револювън Рент

Спонсори на годишните награди M2:

  • Баумит България; Сомфи

Основни акценти

Индустрията отбелязва рекордна за строителството година. През 2022 започнатите площи на всички типове сгради е нараснал с над 14,92%. Общо за периода изминалата година са стартирани над 7 611 313 кв. м разгъната застроена площ, което е увеличение с близо 1 млн. кв. м, спрямо същия период на 2021 г. Темповете на нарастване се запазват и през 2022 година се отчита рекорд по обем строителство за последните 14 години.

Жилищата са с най-голям дял от общото строителство в страната като достигат ръст от 23,43%, на преминали в етап строеж площи. Общо са отчетени нови 5 753 542 кв. м РЗП или с 1 092 226 кв. м повече от 2021 г. В строителството има само рекорди и не се очаква криза

Проведоха са две панелни дискусии, които разискваха възможносите за иновациите и устойчиво строителство. В интересните и динамични разговори участваха Иван Велков президент на FIABCI България и БГФМА, Людмил Даскалов управител от Легранд, инж. Асен Чавдаров управител на Контракт Сити, инж. Иво Трингов от Кордеел България, Ивайло Митев управител на Идея Хоум, Николай Лазаров от Пощенска банка, Антон Иванов от Силико, Добромир Ганев председател на Национално сдружение недвижими имоти, Ангел Ангелов от Сигнифай, инж. Георги Шопов собственик на Тобо Груп, арх. Ангел Захариев от А и А архитекти, Михаил Чобанов управител на Бългериан Пропъртис, инж. Боян Захариев от Електро Проджект и Елена Михайлова от Кредит Център. Те поставиха основните акценти при динамичното развитие на строителния сектор. 


От ляво на дясно: д-р Николай Лазаров от Пощенска банка, инж. Иво Трингов от Кордеел България, Людмил Даскалов управител от Легранд, Иван Велков президент на FIABCI България и БГФМА,  Ивайло Митев управител на Идея Хоум, инж. Асен Чавдаров управител на Контракт Сити, Антон Иванов от Силико

Всички се обединиха около мнението, че 2022 г. беше една от най-успешните години за пазара. 

Криза в строителството няма, единствената криза, според Людмил Даскалов е как да се управляват ръстовете. 

Устойчивото строителство се изразява в качеството на реализираните сгради. Културата на потребителите се промени през годините и те търсят повече иновации и повече качество в строителния продукт. 

Важно за всяка община е да се работи за децентрализация на властта, като част от данъците за общ доход и данък печалба, да остават в конкретната община, като по този начин тя да има възможност да изгради цялата си вътрешна инфраструктура - ток, път, вода и канали.

Само за последната година, строителния продукт се е повишил с над 20% като себестойност на реализация. В същото време заради демографската криза се наблюдава и оформен дефицит на хора, които да изграждат качествени сгради.

Дискутира се фактът, че в България лихвите по ипотечните кредити са на едни от най-ниските нива в Европа. Според тях, ако има увеличение на лихвените проценти, то няма да е високо, но не е изключено да доведе до спад при продажбите на жилища. 

Все пак от лятото на 2022 г. се наблюдава балансиране на ценовите нива и известно охлаждане на жилищния пазар. По отношение продажбите, купувачите стават все по-внимателни и предпазливи.

Според участниците в дискусията, всички трябва да имаме балансирани очаквания за пазара, да не се очакват нов бум. 


От ляво на дясно: арх. Ангел Захариев от А и А архитекти, Елена Михайлова от Кредит Център, Михаил Чобанов управител на Бългериан Пропъртис, инж. Боян Захариев от Електро Проджект, инж. Георги Шопов собственик на Тобо Груп,  Ангел Ангелов от Сигнифай и Добромир Ганев председател на НСНИ

Има много какво да се желае по отношение на иновациите в жилищното строителство. То съставлява 73% от целия обем новостартирани площи в страната, но в същото време приложението на иновации и нови технологии в сегмента изостава с над 10 години от западноевропейските.

В същото време, зеленото строителство не е задължително да е устойчиво. На политическо ниво трябва ясно да се каже, ако искаме да живеем в зелен свят, колко ще ни струва и до колко ще обеднее обществото.

Очаква се преходен период, но в никакъв случай не и криза. Според участниците криза е било през 2008 заради финансовия сектор, както и 2020 г. заради пандемията. Сега такава не се задава, а по скоро съвсем естествената флуктуация при търсенето на пазарно равновесие. 

Една от заплахите пред инвестиционния пазар в страната е спадът на населението на страната. Участниците в конференцията се обединиха около тезата, че цялото ни общество трябва да намери устойчиви политики, които да спрат негативния прираст.

Големите награди за най-активните компании в строителството

По време на събитието Форум Реал, бяха обявени  Годишните Награди за Строителство M2 , които се провеждат за десета поредна година и бяха отличени най-активните инвеститори, проектанти, строители и консултанти, на база завършени кв. м разгъната застроена площ.

Класацията се прави изцяло и единствено на база реални числа за квадратни метри разгъната застроена площ, в които е инвестирано, били са проектирани, построени и завършени с акт 16! Без субективизъм при определянето на победителите в отделните категории и по региони в страната, тя показва реалните усилия и успехи на инвеститорите, проектантите и строителите в България.

Инвеститор на Годината е Стройколукс ООД с общо 103 487 кв.м с 4 завършени сгради, които са Томов Плаза, Белмекен Резиденс, Примеа Бийч Вилас в Царево и Каса Кубика комплекс с къщи в Пловдив

Проектант на Годината с най-много завършени площи за 2022 г е Ер Те Консулт с общо 296 045 кв.м и 17 завършени проекта, сред които са модернизацията на завод БеЕй Глас, СоХоум жилищен комплекс, Панорама Парк Изток в Пловдив и още много други.

Строител на Годината е Главболгарстрой АД с 122 345 кв.м и 11 реализирани и въведени в експлоатация сгради, част от които са Фабриката за мебели на Виденов, Офис Парк Пловдив – етап 2, Логистичен център на Транспрес, Карлово Уей Парк и други.

Отличието за Консултант на Годината отиде при ММВ Инженеринг с 298 059 кв.м и общо 33 завършени сгради, сред които са София Тауър 2, Парк Вю Резиденс II, Бизнес Гардън Офис Х 1 и 2 , Лайт Вю Жилищен комплекс и много други.

Победител за Инвеститор и Строител в категория „Ваканционни комплекси” станаха съответно Булкапитал Груп и Домекс Кънстракшън с 15 704 кв. м с реализацията на комплекс Азур Делукс в к.к. Св. Св. Константин и Елена. За победител за проектант в категорията беше награден Ситев Проект с 29 530 кв. м разгъната застроена площ с реализацията на комплекси Азур Делукс и Каскадас 21 в Слънчев бряг. Победител за консултант е Диалекс заради работата си също по проект Азур Делукс.

В категория Специализирани и Публични сгради за 2022 г. със статуетка бяха наградени инвеститорите от Блокс Груп България ЕАД с 13 667 кв.м със завършеният комплекс Блокс - Специализирана Болница за Рехабилитация. Със същия проект са отличени за проектант - ПроАрх АД. Победител в категория строител на специализирани сгради е Диана Комерс 1 ООД . А Победител за консултант, отново със същия проект, е С Консулт ЕООД .

Големият победител в категорията инвеститор на Атракционни и Спортни сгради стана Столична община - район Банкя с 5 250 кв. м разгъната застроена площ за реконструкцията на Градската Баня в Банкя. Със същата сграда за проектант в категорията беше отличен Георгиев Дизайн Студио. Победител в категория строител стана Стреза ЕООД, а за консултант на Атракционни и Спортни сгради - Строителен Стандарт, заради работата си по същия проект.

Наградата за Победител за инвеститор на Промишлени и складови сгради отиде при БиЕй Глас България с 72 607 кв.м и реализацията на 5 сгради, които са модернизацията на стъкларския завод в София и новите складовите бази в Пловдив.

Най-активен проектант в категория Индустриални сгради за 2022 г. стана Ер Те Консулт ООД с 86 744 кв.м и проектирани 7 сгради, като част от тях са стъкларския завод в София, складовите комплекси в Пловдив и логистичен център на Ви Джи Еф.

Победител в категория строител е Главболгарстрой с 4 построени сгради имащи общо 73 771 кв.м, сред които са Фабрика за мебели Виденов в Ямбол и Логистичния център на Транспрес. За консултант приза печели Монолит Консулт с 54 329 кв.м за завършената Фабрика за мебели Виденов в Ямбол.

А отличията за най-активен инвеститор на офис сгради беше взето от Офис Х АД с 43 995 кв.м със завършените сгради Бизнес Гардън Офис Х 1 и Бизнес Гардън Офис Х 2. За проектант със същите два проекта печели Ем Би Ел ООД с водещ архитект Светозар Филипов. Победител в категория строител е Пи Ес Ес Строителство АД със същите две завършени сгради.

Призът за консултант в категория Офис сгради печели ММВ Инженеринг с 65 130 кв.м и общо 4 сгради, сред които са Бизнес Гардън Офис Х 1 и 2, сграда Виста, както и София Тауър 2.

Големите аплодисменти за победител в категория инвеститор на търговски сгради получиха Видеолукс Холдинг с 15 564 кв. м със завършените сгради Търговски Парк Технополис в Пловдив и Холидей Парк Пазарджик. 

Най-активен при проектантите на търговски площи е бил екипа на Архитектурно Дизайнерско Студио с 20 239 кв.м и три завършени проекта, сред които Карлово Уей Парк и Виа Парк - Север.

Строителна компания с най-много реализирани търговски площи стана Аргогруп Екзакт с 16 023 кв.м.

Приза за консултант отново отиде при ММВ Инженеринг с три завършени сгради на Кауфланд и Лидл.

В изключително оспорваната категория за жилищни сгради, победител за инвеститор стана Стройколукс с 84 667 кв.м със завършените сгради Томов Плаза, Белмекен Резиденс и Каса Кубика.

За проектант с най-много жилищни площи беше отличен арх. Радо Тодоров, управител Ер Те Консулт с 199 901 кв. м с общо 7 реализирани проекта, сред които бяха СоХоум жилищен комплекс, Панорама Парк Изток в Пловдив и др.

Победител за строител на жилища стана Арх Ситистрой с 110 862  кв.м и завършени общо 3 проекта, сред които са СоХоум жилищен комплекс и Азалия Парк

За консултант/надзор на жилищни сгради бяха отличени С Консулт ЕООД с 213 165 кв.м и общо 29 реализирани сгради. Сред тях са Жилищен комплекс Ню Комфорт Хоум и ВМВ Резиденс.

В категорията на хотелските сгради с най-голям реализиран хотелски комплекс - Кингс Валей Медикал и СПА Хотел в Казанлък с 43 480 кв.м площ, донесе отличнието на инвеститора Кингс Валей ЕООД

Архитекти на комплекса са Цикалов и Архитекти, които също получиха приз за проектант на Хотелски сгради за 2022 година.

Съответно за строител на хотели печели НИКМИ АД със същия проект, а печеливш в категорията  консултант/надзор е Алмин-Импекс. 

Галерия (2023)

Златни партньори:


ЛеграндГлавболгарстрой

Сребърни партньори:Сипи Вино
Electroprojec
Революшън Рент

Спонсор на годишните награди M2:Медийни партньори:Организационни партньори: