Статистика и Анализи

Пловдивска област се утвърждава като индустриален център на България

23.02.2017

 

Пловдивска област отбелязва поредна година на сериозен растеж при стартирало строителство на промишлени сгради. През изминалата 2016 г. в региона са започнати индустриални сгради и съоръжения с обща разгъната застроена площ от 124 811 квадратни метра, което е с 15 на сто повече от предходната година.

 

В това число влизат, както индустриалните сгради, така и логистичните центрове, складовите площи и сградите, които се използват за сервизна и ремонтна дейност.

 

През силната 2016-а областта продължава положителната си тенденция за трета година поред, след по-слабите 2012 и 2013 г. Тогава беше започнато строителството на промишлени сгради с площ от съответно 62 249 и 35 938 квадратни метра.


Все пак строителството на промишлени сгради трябва да се увеличи с близо 24% спрямо миналогодишните си нива, за да достигне тези от 2008 г. (155 873 кв.м.) и строителния бум преди световната финансова криза.


Причините за възходящите тенденции в Пловдивска област са много. Но като основни сред тях можем да изброим местоположението на Пловдив в центъра на страната, добрите логистични връзки и възможностите за пътен и жп транспорт и разстоянието до границите с Турция и Гърция.


В региона вече се утвърдиха индустриалните зони Марица, Раковски и Куклен, а по всичко личи, че все повече международни компании имат намерения да преместят поне частично дейността си в Пловдивска област.

 

През изминалата година се забелязва и значителна активност при разширяването на вече съществуващи индустриални сгради.


В същото време все повече се забелязва проблемът с липсата на работна ръка, особено квалифицирирана, в областта. Тази тенденция се увеличава значително през последните години, право пропорционално на нарастналото строителство на индутриални сгради.

 

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Пловдив за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на промишлени сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Година

Обща РЗП промишлени сгради

2015

108295

2016

124811

 

 

 

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на индустриални площи в област Пловдив за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 100 проекта, над 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 782 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

3  строителни обекта,
добавени в базата данни