Статистика и Анализи

Увеличение на жилищното строителство в Бургас

07.03.2018

За поредна година строителството в страната бележи увеличение, а данните от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции –www.bcc.bg показват, че площта на започнатите жилищни сгради в Бургас през 2017 г. е с 18.17%по-голяма от предходната 2016 година.

 

През изминалата година общата разгърната площ на започнатите нови жилищни сгради е 178 605 квадратни метра, в сравнение с 151 142 квадратни метра през 2016 г. Въпреки, че продължава да се отчита ръст, интензивността на увеличение намалява.

 

През последните години общото строителството в регион Бургас се движи на приливи и отливи, като след бумът в периода преди световната икономическа криза и топ постижението за жилищния сегмент областта през 2008 г. (266 136 кв. м.) последваха четири години на спад. През 2013 и 2014 г. стартиралото градско жилищно строителство отново отбеляза подебем, но 2015 г. беше относително слаба за този сектор. Така 2016 и 2017 донесоха истинско съживяване на сектора, като с оглед на обявените проекти, то през 2018 се очаква обемите да достигнат до тези от най-силните години преди кризата.

 

Въпреки това обаче, към момента Бургаска област остава на четвърто място, като обща разгъната застроена площ на започнатите жилишни сгради.

 

Статистическите данни включват единствено започнатите градски жилищни сгради, предназначени за целогодишна употреба.

 

Тъй като Бургаска област включва редица курортни селища Болкан Кънсалтанси Център (BCC) отделя ваканционното строителство за ограничено сезонно ползване в друг пазарен сегмент. Така двата типа строителни продукти се обособяват като отделни категории.

 



Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в Бургас за период януари - декември 2016 и 2017 г. Данните са на база стартиралото строителство на жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

Година

 

Обща РЗП жилищно

 

2016

 

151142

 

2017

 

178605

 

 

 



Крива на стартиралите строително-монтажни работи на жилищни площи в Бургас за периода януари – декември през последните 10 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

 

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 14 години дейност в регистъра има над 15700 проекта, над 8 900 профила на инвеститори, 2600 профила на проектанти, 3 800 профила на изпълнители и 811 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.

 


За последните 72 часа

10  строителни обекта,
добавени в базата данни