Статистика и Анализи

Варненска област с 64% увеличение на строителството

04.10.2018

С цели 63,90% се е увеличило започнатото високо строителство във Варненска област през деветмесечието 2018 година. Това показват данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. 

През този период общата разгърната площ на стартиралите сгради е достигнала 489 015 квадратни метра, в сравнение с 298 366 квадратни метра за същия период на 2017 г. Така морската област почти достига нивата от 2006 г. 

Строителната индустрия в региона през последните години за движи основно от градското жилищно строителство. От 2013 г до сега се регистрира стабилно увеличение, както на база деветмесечие, така и на годишна база. За деветте месеца на 2018, се отчита ръст от 60,95% на жилищното строителство и 299 844 кв. м.

Важно е да се отбележи, че жилищните площи достигат 91% от обема на най-силната 2007 година (като сравнението е направено на база деветте месеца на 2007 г спрямо 2018 г.). Това ясно показва, че пред кризисните нива в сегмента са достигнати. Статистическите данни включват единствено започнатите градски жилищни сгради, като в тях не са отразени ваканционните комплекси с жилища за сезонно ползване. 

Строителството и реконструкцията на хотели е другия основен сегмент, който влияе върху общото сградно строителство в областта. Близо три пъти и половина е ръста на обема кв. м, които са започнати да се изграждат и реконструират за деветмесечието на 2018, като общо има стартирани 74 070 кв.м. По този показател сегмента се изравнява с постижението от 2007 година.

Офисните сгради бележат лек ръст от 7%, но техния общ обем е изключително нисък и достига едва до 12 718 кв. м. 

Строителството на специализирани сгради, в които с отчетени всички публични сгради, детски градини, училища, болници и др, бележи увеличение от близо 9 пъти. Основната причина е стартиралата програма на общината да реконструира част от училищата.

Въпреки всичко обаче Варненска област отбелязва спад при изграждането на промишлени и складови обекти. Започнати са 43 522 кв. м разгънатата застроена площ или спад с 27,27% спрямо деветте месеца на 2017 г. 

Особеностите на региона предполагат разглеждането на отделен сегмент - този на ваканционното строителство, чиято цел е за сезонно ползване. За разлика от годините преди кризата, сега такъв тип имоти почти не се изграждат. Допълнително ситуацията се утежни след разгръщането на кризата в Украйна през 2014 г., като инвеститорите се преориентираха към хотели или градско жилищно строителство. Причина за това е спадналите продажби на руските клиенти, които са традиционно активни на пазара за покупки на втори дом.

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в област Варна за период януари -септември 2017 и 2018 г. Данните са на база стартиралото строителство на сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg. 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.


За последните 72 часа

7  строителни обекта,
добавени в базата данни