Статистика и Анализи

Ръст от 12% на строителството на хотели

09.12.2019

Сегментът продължава да е във възход, но опасности не липсват

Пазарни данни за строителството на хотели за периода януари - септември 2019 година

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg отчита пореден ръст на стартиралото ново строителството на хотели за първите девет месеца на 2019 г. Започнати са 12,31% повече квадратни метри разгъната застроена площ на нови хотелски сгради и реконструкции, спрямо същия период на 2018 г. Общата им площ за деветте месеца е 220 110 м2.


Най-сериозен ръст от всички региони се отчита в София, Стара Загора и Бургас. В София-град те достигат до 53 264 м2 разгъната застроена площ, но все пак са далеч от рекордните 166 232 м2, които са регистрирани през 2017 г. Строителство на този тип сгради бележи истински бум в региона на Стара Загора, където са стартирани 46 220 м2 РЗП. Основната причина е големият инвестиционен интерес към балнео и СПА дестинациите.

 

В област Бургас са отбелязани най-висок обем от стартирани хотелски площи, като общо за първите девет месеца те са 72 168 м2. Това води до ръст от 36,78% спрямо същия период на 2018 г. 



Анализирайки сектора по дестинация на хотелите се очертават четири основни групи: градски хотели, морски хотели, планински хотели, както и балнео и СПА хотели. Най-голям дял за деветмесечието на 2019 г. имат морските хотели с 38% и 84 588 м2. Градските хотели продължават да поддържат значителен дял и достигат до 31,7% с 69 712 кв.  м.  Големият интерес към балнео и СПА туризъм, води до сериозни инвестиции в леглова база, като за деветте месеца на настоящата година са стартирани 62 226 м2 в този сегмент или 28,3% дял от общото строителство на хотели в страната. Ситуацията при планинските хотели е противоположна, като почти липсват инвестиции в този сегмент.

Всичко до тук е чудесно, но след фалита на Томас Кук, облаците пред сектора се сгъстяват. Това събитие поражда сериозна опасност от спиране или частично замразяване на инвестиционните намерения в хотелския бранш, като особено засегнати могат да бъдат черноморските хотели. 

  

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg. 

 

_______________________________

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bg е най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 15 години дейност в регистъра има над 18 000 проекта, над 10 000 профила на инвеститори, 2800  профила на проектанти, 4 200  профила на изпълнители и 862 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

22  строителни обекта,
добавени в базата данни