Статистика и Анализи

София отбелязва над 33% растеж в стартиралото стротелство на жилища

02.02.2017

 

 

Ръст от 33.73% при стартиралите проекти за жилищно строителство за 2016 г., спрямо предходната година. За изминалата година общата започната жилищна площ възлиза на 1 098 897 квадратни метра. Това отчитат данните на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg.

По този показател столицата най-после достига нивата на жилищно строителство от 2005 г., като основни двигатели на регистрирания растеж са голямото търсене на апартаменти и липсата на достатъчно качествено предлагане.

Допълнителен тласък дават ниските лихви по депозитите, все по-добрите условия за ипотечни кредити в възстановяването на имотния пазар. Друг стимул за инвестиция в софийски имоти са повишаващите се цени на наемите в града.

За пръв път от началото на световната финансова криза през 2008 г., която засегна тежко строителния сектор в България, общата разгърната застроена площ на започнатите жилищни обекти в София - град надвишава 1 милион квадратни метра.

Все пак показателите продължават да са далеч от отчетените тогава 1,83 милиона кв. м.

Повишава се интересът към къщи в София, като ръстът в цените на имотите в столицата за пръв път след 2008 г. е с двуцифрени показатели.

Площта на новозапочнатите жилищни сгради в София отбелязва покачване за четвърта поредна година, но темповете на растеж се забавят, спрямо тези, които бяха регистрирани през 2014 и 2015 година.

Въпреки това повишаването при жилищното строителство е значително по-малко от това при започнатите офис сгради, които са с цели 199% по-голяма площ от тези през 2015 г.

Динамика на започнатите нови строително-монтажни работи в София-град за период януари - декември 2015 и 2016 г. Данните са на база стартиралото строителство на жилищни сгради в квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Година

Обща РЗП жилищно

2015

821726

2016

1098897

 

 

Крива на стартиралите строително-монтажни работи на жилищни площи в София - град за периода януари – декември през последните 9 години на база квадратни метри разгъната застроена площ.

 

Данните в този доклад са изключителна собственост на BCC.bg – Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции. Използването и публикуването им става само с цитиране и поставяне на линк към източника www.BCC.bg.

 

В доклада не са използвани статистически данни изготвени от други публични или частни институции.

 

 

_______________________________

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции – www.bcc.bgе най-голямата база данни със сгради, инвеститори, проектанти, изпълнители и консултанти в България. За 12 години дейност в регистъра има над 14 000 проекта, близо 7 900 профила на инвеститори, 2500 профила на проектанти, 3 600 профила на изпълнители и 781 профила на консултанти.

 

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкция се поддържа от Болкан Кънсалтънси Център - консултантска организация, специализирана в сферата на информационното и маркетингово обезпечаване на строително-инвестиционният пазар и пазара на недвижими имоти.

Нашата мисия е да предоставим възможно най-добрите В2В услуги и ресурси на пазара на инвестиции и недвижими имоти на регионално и на международно ниво. Ние се стремим да налагаме нови стандарти, да удовлетворяваме и надминаваме очакванията на нашите клиенти и партньори.


За последните 72 часа

14  строителни обекта,
добавени в базата данни