Строителният бранш очаква санирането да стимулира сектора

www.novini.bg, 26.04.2013


Намалява общата разгъната застроена площ на започналите нови сгради

Представители на строителния бранш смятат, че започващите проектите за саниране и действията за подобряване на енергийната ефективност на съществуващите сгради ще увеличат значително обемите на строителната индустрия в следващите години. Това съобщиха от Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Тенденциите през изминалата 2012 г. е към свиване на строителството, според данни за състоянието на пазара в София, Варна и Бургас за периода 2012 - 2013 г. Според бранша строителството намалява като обеми, но се използват все по-качествени материали и се търсят по-енергоефективни решения за реализацията на проектите.

Намалява общата разгъната застроена площ на започналите нови сгради. За Черноморието общото намаление е от 27 на сто. В София се отчита спад с 44 на сто през 2012 г., предаде БТА.

Първото четиримесечие на 2013 г. в София са стартирали с 4% повече квадратни метри разгъната застроена площ, спрямо последното четиримесечие на 2012 г. Отчетено е също, че строителството на близо 60 на сто от замразените строежи е възобновено през изминалата година в София. В област Бургас са обявени значителен брой нови проекти, предимно ваканционни имоти, чието изпълнение предстои през тази година.

Автор:
Янина Иванова