Строители очакват санирането да ускори растежа на бранша

btvnews.bg 26.04.2013


Според данните за последната година в сферата се отчита свиване

Проектите за саниране на жилищните сгради по програмата за енергийна ефективност ще ускорят значително растежа на строителната индустрия в следващите години, прогнозират от Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Представителите на строителния бранш отчитат тенденция към свиване на сектора през изминалата 2012 г. на основата на данните за състоянието на пазара в София, Варна и Бургас през последната година, предаде БТА.

Намалява общата разгъната застроена площ на започналите нови сгради. За Черноморието общото намаление е от 27%. В София се отчита спад с 44 на сто през 2012 г.

През първото четиримесечие на 2013 г. в София е започнал строежът на 4 на сто повече квадратни метри разгъната застроена площ спрямо последното четиримесечие на 2012 г. Отчетено е също, че строителството на близо 60 на сто от замразените строежи е възобновено през изминалата година в София.

В област Бургас са обявени значителен брой нови проекти, предимно ваканционни имоти, чието изпълнение предстои през тази година.