Между изчакването и оживлението

www.capital.bg  31 окт 2013


Между изчакването и оживлението


След почти нулевата откъм ново офис строителство 2012 г. тази година ръстът е видим. Според националния регистър за ново строителство и преустройства bcc.bg през първите шест месеца е започнало изграждането или преустройството на 68 187 кв. метра административни площи. Ръстът в сравнение с първото полугодие на предната година е близо шест пъти (виж таблицата).
На пръв поглед оживлението е безспорно. По-внимателен прочит на статистиката обаче показва друго. А именно – близо половината започнати площи са преустройства за собствени нужди. В това число попадат бившият хотел "Плиска", който ще стане офис сграда за нуждите на групата на "Химимпорт". Също и сградата на Българската банка за развитие, по която тече мащабна реконструкция.
Новото строителство включва предимно малки офисни сгради, включително офис площи в проекти със смесено предназначение.

Какво ново
"Действително има леко оживление на офис строителството, но то е епизодично", коментира данните Петър Мастиков от bcc.bg. По негови наблюдения преобладаващата част от започнатите тази година проекти са подготвени отдавна, но заради слабия наемен пазар в кризата стартът им е отлаган с години.
Сред примерите е третият етап от строителството на "Експо 2000" на бул. "Н. Й. Вапцаров". Проектът за сградата е от 2009 г., а разрешението за строеж - от 2011 г., но реалното изграждане започна едва преди няколко месеца. Инвеститорите в Сграда 1 от комплекса "Търговски център Европа" край летището също изчакваха с плановете си заради слабия пазар. Строителството започна едва през втората половина на тази година. Друг нов проект е офисна сграда от две тела на варненска инвестиционна компания в центъра на София.
Според Петър Мастиков обаче още е рано да се говори за трайно възстановяване на офис пазара. Дори само поради факта, че сегашният ръст на новото строителство е от много ниска база. "Миналата година беше много слаба. За дванадесетте месеца са започнати едва 17 500 кв.м офис площи", отчете Петър Мастиков.
Данните на bcc.bg показват, че по стартирало офис строителство и преустройства първите шест месеца се доближават до същия период на 2010 г. Но остават далеч от нивата от 240 000 кв.м през първата половина на най-силната година за имотния пазар - 2007 г. Подобни темпове на строителство в момента обаче са немислими. При сегашната база за възстановяване на пазара ще може да се говори, ако достигне трайни обеми от 80-90 хил. кв.м започнати нови обекти годишно, смятат от bcc.bg.

От предни години    
Доколкото на пазара има големи офис проекти, те са започнати от предни години. И при тях инвестициите се развиват с повече предпазливост, тъй като наемният пазар трудно би издържал излизането на голям обем нови площи при сегашните нива на незаетост.
За един от големите проекти - "Сити тауър" на гръцката група GEK-Terna, вече е ясно, че строителството е спряно за неопределено време. Планирано беше кулата със стъклена фасада да включва близо 35 000 кв.м офис площи, което се равнява на малко под половината от годишно наеманите нови офиси в момента. Кога и при какви обстоятелства строителството може да продължи обаче инвеститорите не дават информация.
Друг проект с голяма офисна част - "Милениум център" на строителната компания НИКМИ, също се строи с бавни темпове. Според запознати с проекта това отчасти се дължи на факта, че се реализира със собствени средства. Като ориентировъчен срок за завършването му се дава 2015 г., но това може да се промени в хода на инвестицията.
Въпреки по-бавната или отложена реализация на някои проекти обаче от bcc.bg отчитат, че следващата година само сторящите се към момента големи бизнес центрове ще увеличат предлагането на офис пазара с 85 - 90 хил. кв.м нови площи. Сред най-мащабните проекти са "Капитал форт" на бул. "Цариградско шосе" и първата кула от офисната част на Bulgaria Mall - Bulgaria Towers. Също през следващата година на бул. "Александър Малинов" ще бъде завършен многофункционалният комплекс "Грами", който ще включва близо 11.7 хил. кв.м офис част. Строителството на третата част на "Експо 2000" също се очаква да приключи тогава.
Очакванията са това ново предлагане да раздвижи пазара и да увеличи конкуренцията в близките една-две години, включително между вече работещите и запълнени с наематели офис сгради.
Антон Славчев от "Славчев консултинг" определя това като цикъл на засилено предлагане на нови площи, в който пазарът е нормално да влезе след няколко по-слаби години. Според него от гледна точка на общото предлагане това е добре, защото ще увеличи качеството и разнообразието на пазара. Собствениците на офис сгради обаче ще трябва да наблегнат на доброто управление, за да запазят наемателите си.