Експерти предупреждават за риск от балон в имотния сектор в Източна България

www.investor.bg, Четвъртък, 10 Април 2014


Ваканционните имоти са зависими от външнополитически и глобални икономически събития и затова не е устойчиво браншът да разчита на ръстовете в този сегмент

Водещи играчи от строителния сектор предупреждават за опасност от формиране на балон на пазара на имоти и в  строителния сектор в източната част на страната през следващите години, тъй като там е концентрирано търсенето на ваканционни имоти от страна най-вече на рускоговорещи граждани.

Заради липсата на цялостна визия и стратегия на държавата за жилищната политика и концентрацията на новото строителство в района на Черноморското крайбрежие (областите Варна, Бургас и Добрич), предизвикана от засиленото търсене на ваканционни имоти, се изгражда изключително неустойчив модел на строителната индустрия, коментираха арх. Ангел Захариев от “А и А Архитекти” и Николай Бъчваров от “Баумит” на представянето на годишния доклад на Националния регистър за ново строителство и реконструкции bcc.bg за строителния пазар.

По думите на Захариев пазарът на ваканционни имоти е силно зависим от външнополитически и глобални икономически събития, поради което не е устойчиво браншът да разчита на ръстовете в този сегмент от пазара.

Последствията за целия строителен сектор от един евентуален крах на пазара на ваканционни имоти ще са изключително тежки, като вече има достатъчно примери за този неустойчив модел. \"Най-красноречивият от тях е Испания\", допълни Захариев.

През миналата година започнатите нови проекти във ваканционния сегмент надвишават 438 хил. кв. м разгъната застроена площ (РЗП), което е с над 19 на сто повече спрямо 2012 г., когато са били започнати малко над 367 хил. кв. м., сочат данните на bcc.bg. РЗП на завършените ваканционни комплекси обаче е намаляла с 25,6% за една година от над 577 хил. кв. м до малко над 429 хил. кв. м.

Според Ангел Захариев все пак има и положителни сигнали в строителния сектор. Един от тях е ръстът при строителството на промишлени сгради, който демонстрира известно съживяване на икономиката.

Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че строителният сектор е достигнал дъното през 2012-2013 г. и вече започва бавно да се съживява. Умереният темп на растеж и то при по-малките проекти, както и завишените изисквания на инвеститорите, обаче е новата пазарна реалност, с която трябва да се съобразят участниците в сектора. Остават и проблемите с недостатъчния контрол при изпълнението на проектите, нелоялната конкуренция, некачествените проекти, както и неефективното усвояване на европейските средства.

Бавното отлепяне от дъното

Според статистиката на регистъра през 2013 г. спрямо 2012 г. РЗП на започнатото ново строителство се е увеличила с близо 22% до над 2,4 млн. кв. м - първият значителен положителен ръст от 5 години насам, подчерта Петър Мастиков от bcc.bg.

Наблюдава се спад единствено при строителството на търговски площи – близо 23 на сто до малко повече от 197 хил. кв. м.

Най-рязък ръст е отчетен при строителството на офиси – със 153% до над 174 хил. кв. м РЗП, въпреки че обемът на стартиралите площи е далеч от нивата, отчитани в пиковите години за пазара.

С 64% за година започнатото строителство на атракциони и спортни сгради, а с над 75 на сто – на специализирани сгради (болници, училища, детски градини и други подобни), показват още данните. Започнатото строителство на хотели регистрира ръст от 1,7%, на жилища – близо 17%, а на промишлени сгради – 18%.

Жилищните сгради продължават да преобладават в общия обем стартирало ново строителство – над 763 хил. кв. м, следвани от ваканционните имоти – над 430 хил. кв. м, промишлените сгради – над 400 хил. кв. м, специализираните сгради – 226 хил. кв. м, търговските проекти – 197 хил. кв. м, и хотелите – малко над 100 хил. кв. м.

Въпреки ръстовете при започналото строителство през миналата година обаче, нивата през последните 4 години се колебаят около 2 – 2,4 млн. кв. м, което е само 20-25% от започнатото строителство през пиковата за сектора 2007 г. и наполовина от започнатото строителство през 2004 г., коментира Петър Мастиков.

Все пак 2014 г. започва с умерен оптимизъм за сектора – през първото тримесечие започнатото строителство отбелязва повишение от малко над 6 на сто на годишна база, освен това са стартирали или са преди започване и няколко по-мащабни проекта, предимно за ваканционни имоти по Черноморието.

Що се отнася до завършеното строителство, и през 2013 г. се отчита спад на обема на завършените площи с 2,7% като цяло за страната до малко над 2,32 млн. кв. м. Най-рязък спад се отчита на завършените офис сгради – с близо 54 на сто до малко над 105 хил. кв. м. РЗП. Намалението при завършените промишлени сгради е 42% до 202,6 хил. кв. м, а на търговските – с близо 13 на сто до близо 403 хил. кв. м.

При завършените жилищни сгради се наблюдава ръст от почти 3,5% до малко под 825 хил. кв. м. Близо двойно е и повишението при завършените хотели – от 75 хил. кв. м до 131,4 хил. кв. м.