Ръст на строителството на сгради в страната

  http://bnt.bg/news/ikonomika/ra-st-na-stroitelstvoto-na-sgradi-v-stranata април 09, 2014


Раздвижване на пазара на строителство за 2013 година отчитат анализатори от Националния регистър за ново строителство. През изминалата година се е повишило търсенето и инвестициите във ваканционни имоти и офис площи.

Очаква се това да даде тласък на икономиката ни с откриването на нови работни места. Чаканият в последните 5 години ръст в строителството, наблюдаван през 2013 година изпрати София на първо мято сред градовете ни по застроена площ. С над 28% се е увеличило високото, а с близо 15% – жилищното строителство в столицата, заради увеличеното търсене на апартаменти.

Интересът към закупуване на ваканционни имоти също нараства и Варна отчита ръст в строежа им за 2013 година. А след негативната тенденция за закриване на строителни фирми от 2007-ма насам, сега се появяват нови предприемачи.

Така през 2013 година в страната строителството на жилищни сгради се е увеличило с 16% в следствие на търсенето. При запазване на този интерес прогнозите са за втора година с ръст в строителството от началото на кризата.