Ръстът на тухлените стени

capital.bg , 4 ноември 2014, Радостина Маркова


Жилищното строителство в София нараства с близо 23% след затишието от последните години

След като в продължение на няколко години жилищното строителство беше замряло, сега отново се започват нови обекти. Данните са на регистъра за ново строителство и реконструкции bcc.bg, който отчита ръст от 22.9% на започнатите сгради за деветмесечието. Нарастването е в сравнение със същия период на миналата година, когато от bcc.bg отчитат започването на 258.3 хил. кв.м нови жилищни сгради в София. Според Петър Мастиков, главен анализатор в строителния регистър, ръстът е основно през тримесечието между юли и септември, докато за полугодието се отчита спад с 6% спрямо предходната година.

Къде се строи
Най-активно се инвестира в нови жилищни сгради в жк \"Младост 2\", част от източните райони, квартал \"Манастирски ливади - изток\" и в центъра на града, отчитат от регистъра. По данни на агенциите за имоти част от тези квартали са и сред предпочитаните от купувачите в София.
Причината повече строителни предприемачи да започват нови обекти през последните месеци е намалялото предлагане заради почти пълната липса на нови строежи през последните три години. Статистиката показва, че ако в годините на имотния бум в София са издавани по 250 - 300 разрешения за строеж на жилищни сгради на тримесечие, след 2009 г. този брой силно намалява, а от 2012 г. насам новите сгради обичайно са под 100 на тримесечие. Към тези числа трябва да се добави и замразеното строителство. За свито предлагане говори и фактът, че офертите на пазара в много случаи са за непродаваеми имоти с големи общи части, тераси, на първи или последен етаж и т.н.
\"В София липсва адекватно предлагане\", смята и собственикът на инвестиционната компания \"Грийн лайф\" Николай Пехливанов. В същото време жилищният пазар в града е стабилен като цени и търсене, а развитието на метрото превърна някои квартали в перспективни места за строителство, допълва той. Плановете на Пехливанов са до края на годината да започне строителство на жилищна сграда с 12 хил. кв.м разгъната площ в \"Младост 1\" до спирка на метрото.
Изпълнителният директор на \"Бългериън билдинг къмпани\" Георги Йорданов е на сходно мнение. Компанията също планира жилищно строителство в София, като до края на годината започва сграда с разгъната площ от 7 хил. кв.м в район \"Студентски\". Според Йорданов в тази част на София спокойно могат да се постигнат продажни цени от около 700 евро на кв.м.
Проектът е отговор на отчитаното от него раздвижване на жилищния пазар. \"Големите градове се развиват, има търсене, а в последните години нищо не се строи и се изчерпаха наличните жилища\", коментира предприемачът.

Малко ново, малко старо
По-различно виждане за съживяването в строителството има собственикът на агенция iBrokers Николай Господинов. Според него много проекти се започват, защото разрешенията за строеж за тях изтичат. Освен това много фирми имат строителни материали на склад. Друга част от инвеститорите завършват започнати преди години строежи, които са били замразени още на ниво изкоп.
В момента се наблюдава търсене на парцели за строеж на по-малки жилищни сгради с разгъната застроена площ до 3-4 хил. кв.м, но главно с плащане чрез обезщетение, коментира Господинов. Това означава, че предприемачите не рискуват с големи проекти и се стремят да свият до крайност началните си разходи.
Въпреки това не липсват примери за успешни проекти. От iBrokers работят с израелската компания Nova City Group, която инвестира на жилищните пазари в Източна Европа. Групата наскоро завърши първата си сграда в България - в столичния квартал \"Младост 3\", а в момента започва два нови обекта.
Извън жилищния пазар в София за ръст на новите обекти трудно може да се говори. При административните сгради тенденцията е към спад на започнатото строителство. При промишлените имоти осезаемото увеличение на площите в строеж се обяснява със започналото строителство на завода за боклук, който ще е с разгъната площ от 40-50 хил. кв.м, отчитат от bcc.bg.