Започването на новото строителство в България продължава да расте

www.capital.bg 24.4.2015


presentation photo

Основен принос за увеличението имат жилищните проекти, както и промишлените и складовите сгради

Започването на ново строителство в България расте за втора поредна година, показват данните на Националния регистър за ново строителство и реконструкция в България (www.bcc.bg). Отново лидер по този показател сред градовете е София-град. Общо започналите строителни работи в столицата през 2014 г. са 764 897 кв.м разгъната застроена площ. Жилищното строителство остава най-предпочитано от инвеститорите, но от регистъра отчитат повишение и при промишлените и хотелските сгради. Тази година също започва с ръст и той е 5.78% спрямо първото тримесечие на 2014 г. От регистъра обаче не са дали точна разбивка за този период. От сектора посочват, че основна причина за растежа е дефицитът на качествени имоти, което е предпоставка за нови инвестиции.

Повече строежи

През 2014 г. е регистриран ръст от 18.92% на започнатото строителство в България спрямо предходната година. Отчетеният растеж за столицата е 19.56%, а Пловдив отбелязва рекордното повишение от 61.7%. Инвеститорите са най-активни в жилищното строителство, като тук е и най-значимото увеличение от 54.41%. Големият обем на нови жилищни площи влияе най-силно върху общия ръст на строителството в България. Положителен елемент е и увеличението при изграждането на промишлените и складовите обекти. Въпреки това темпът на увеличение леко намалява спрямо 2013 г. До голяма степен това се дължи на спада от близо 17% при един от основните сегменти – строителството на ваканционните имоти. Намалението може да повлияе негативно на общото сградно строителство в страната в следващите години, коментират експертите от bcc.bg.

Повече завършени сгради

Положителна новина е фактът, че освен при започнатото ръст се отчита и при завършеното строителство и реконструкциите на сгради. През 2014 г. обемът на завършено строителство се увеличава с 4.79% спрямо предходната година и представлява над 2.4 млн. кв.м разгънатата застроена площ. Завършени са с 92.36% повече промишлени сгради. Ръстът при приключените офисни и жилищни проекти е съответно 7.98% и 6.28%. Отново спад има при ваканционните имоти - с 16.67%.

Умерен оптимизъм

Въпреки положителния ръст, който бележи строителството в страната, все още има сериозни проблеми в бранша, коментираха водещи строителни предприемачи, архитекти и инвеститори по време на събитието, което Националният регистър организира, за да представи изследването. Според участниците основен фактор за започнатото строителство е именно наличието на дефицит при качествени нови сгради, което мотивира инвестиционните компании да започват нови жилищни проекти. Проблеми има и при организирането и провеждането на обществени поръчки. Като отрицателен фактор беше посочена и липсата на административен капацитет в общините, водеща до неефективно усвояване на европейските проекти.