Жилищата - новите гиганти на София

Капитал, 15 яну 2016


presentation photo

В десетте най-големи проекта, започнати през миналата година, доминират апартаментните комплекси, и то в по-луксозния клас

Още много нови жилища. Това ще е резултатът, след като започнатите апартаменти в София са двойно повече през 2015 г., и вече втора година точно новите жилищни сгради водят листата на проектите гиганти.

Статистиката показва, че през последните 12 месеца в столицата са започнати проекти за сгради с разгърната застроена площ от близо 1.2 млн. кв.м, или с над 50 % повече спрямо предходната година, сочи анализът на регистъра за ново строителство и реконструкции – www.bcc.bg. Сред най-големите с разрешителни за строеж от миналата година са предимно жилищни комплекси, но има и няколко офис сгради. За разлика от 2015 г., предходната се отличава със започнатото строителство на по-голямо разнообразие на площи - включително логистични паркове и катерачески център на Walltopia в "София тех парк". Търговски центрове и двете години въобще няма във водещите десетки, което показва, че и инвеститорите смятат пазара на молове за наситен (виж таблица).


На база събраната информация през настоящата 2016 г. очакваме отново ръст на сградното строителство не само в София, но и за цялата страна", коментира Петър Мастиков, главен анализатор в bcc.bg. Основните двигатели на растежа ще останат големите градове, и по-специално София, Пловдив, Варна и Бургас. "Проектите, които започват, не само са повече на брой, но и са значително по-мащабни на фона на предходните 5-6 години", обобщава анализаторът.

Жилищен подем


Сред данните на bcc.bg силно се откроява ръстът при жилищното строителство, където увеличението в София достига до 97% на база предходната година в квадратни метри разгърната застроена площ. Интересът към този сегмент се съживи през 2015 г. и консултантите отчетоха повече и по-бързо сключени сделки и лек ръст в цените. Част от новите проекти обаче не са започнати само заради добрия пазар. Някои от тях стартират строителството през 2015 г., защото в продължение на месеци са изяснявали административни процедури, а други се рестартират, за да не изгубят платените отдавна строителни разрешителни. Очакванията на всички инвеститори са за бързо завършване на сградите и продажба на апартаментите.

Пример за това е и най-големият проект в класацията, който се издига с бързи темпове до неработещия от почти десет години увеселителен комплекс "София ленд". Новият жилищен комплекс ще се простира на над 22 декара върху бившия паркинг на Румен Гайтански-Вълка. Строителните дейности, започнали още в средата на юли, текат трескаво, а информационна табела обещава, че трябва да приключат до 24 месеца. Инвеститорът е компанията "Билто овърсийз трейдинг", която според адресната си регистрация е в орбитата около ПИБ (ул. "Любен Каравелов" 4, на който адрес са регистрирани "Витоша ски", "Витоша ски училища" и други фирми и организации, свързани с банката). Дружеството е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Адорна мениджмънт лимитид". Капиталът й е малко над 3.5 млн. лв., а управител е художникът Васил Докев-Вадо. Засега на терена се издигат три отделни жилищни сгради. Доколко успешно ще се продадат апартаментите в новия комплекс зависи от това дали ще са просторни или ще се заложи на модела на по-малките жилища, коментира Mладен Митов, мениджър "Пазарни проучвания и анализи" в агенция "Явлена". Според него особено важно ще бъде и как ще бъде изградена инфраструктурата от и до обекта. Районът е търсен заради близостта до паркова среда и е предпочитан от клиенти с добри доходи.

Сред локациите с потенциал за жилищни комплекси пак се откроява жк "Младост". Според Любомир Кабаков от "Скануел България", които изграждат "Тера жилищен комплекс" в "Младост 4", заедно с "Григо – Х", цените на апартаментите, които могат да се постигнат в квартала, достигат и дори надвишават тези на луксозния "Лозенец" и центъра. "През 2004 - 2006 г. построихме сграда в "Младост 3" и смятаме, че районът има потенциал", коментира Кабаков. Комплекс "Тера" ще бъде изграден на два етапа и ще включва общо 243 апартамента, студиа, мезонети, магазин, медицински център, бистро и подземен паркинг. "Скануел" очаква да продаде жилищата на цени от 730 - 830 евро/ кв.м. Компанията работи по проекта от година и половина, но получава разрешение за строеж през октомври 2015 г., тъй като дотогава урежда казус с минаващ под парцела водопровод. Само за месец от започването на строителството фирмата отчита силен интерес и клиенти от няколко околни блока, но и хора, работещи в Бизнес парка. Фирмата строи със собствени средства, а инвестицията възлиза на около 6.5 - 7 млн. евро.

Луксозни начинания

Сред започнатите жилищни проекти през 2015 г. се отличават и няколко от по-високия сегмент, или т.нар. луксозни комплекси. Според инвеститорите в този сегмент липсата на достатъчно предлагане на ново строителство от такъв тип на пазара е основната предпоставка за предприемането на строителството.

В групата на големите проекти от висок клас е намиращият се в полите на Витоша - Royal Park Residence. Така нареченият парков жилищен комплекс от затворен тип е с минимално застрояване - 20% плътност. Комплексът се състои от 7 сгради със само 42 апартамента и 7 бутикови пентхауса. "Работата по концепцията на проекта започна преди повече от три години след задълбочено проучване на пазара за недвижими имоти от висок клас, проведено с помощта на консултантски фирми като Unique Estates и "Лукс Имоти", коментира Виктор Атанасов, управител на семейната инвестиционна компания "Бояна дрийм резиденс". "Данните още тогава сочеха дисбаланс в търсенето и предлагането на подобни имоти. Затова заедно с консултантите изчистихме позиционирането, проучихме конкуренцията и бъдещите им проекти и получихме точна и конкретна информация относно очакванията на крайния клиент в този сегмент", разказа Атанасов. Продуктът им - грубият строеж, който вече се извисява над София, още в концепцията си е замислен да се различава от съществуващото предлагане на пазара в София. "Целта ни беше да го позиционираме по начин, който да го постави над конкуренцията в сегмента, без това да означава драстично покачване на цените", коментира инвеститорът. Първата копка на проекта бе през юли 2015 г. Към момента две от седемте сгради са на фаза акт 14, а целият комплекс ще бъде завършен през юни 2017 г.  Цените за двустайни апартаменти започват от 280 хил. евро с включени две паркоместа и варират в зависимост от големината и вида на жилищата. Сред важните изчисления, които купувачите трябва да направят, преди да се насочат към луксозния сегмент, е именно поддръжката. "Ще се проведе търг на собствениците за избор на фирма, която да поеме поддръжката, тъй като ние няма да наложим коя да е компанията", коментира Атанасов. Предварителните очаквания за разходите, свързани с нея, са около 1.20 лв./кв.м месечно.                
Инвестицията в комплекса е около 10.5 млн. евро, казват инвеститорите. Строи се със собствени средства и банка партньор - UniCredit Bulbank.

Между започнатите луксозни проекти е и "Тинтява гардънс" в квартал "Изгрев", непосредствено до спортния център "Диана" и Ловния парк. Идеята отново е по-силна връзка с околната среда. Комплексът ще бъде изграден на два етапа. Първият вече е в ход и се предвижда да приключи до декември 2017 г. "Целта ни е да изградим истински луксозен комплекс - това не значи само красива фасада, но и използване на технологии от висок клас", коментира Любомир Гогишков, управител на "Филто-С", които развиват проекта съвместно със строително дружество "Торин - Тончев".

Активните през 2014 г.

Сред най-големите започнати проекти на 2014 г. е "Флора парк жилищен комплекс– етап 4", един от инвеститорите в който е компанията "Сити хоум парк", част от "МВФ холдинг". Фирмата попадна в годишната класация на "Капитал" - "Гепард", като една от най-бързо растящите строителни компании през 2014 г. "Инвестирахме много усилия в подготовката и планирането на двата ни големи проекта – жилищните комплекси от затворен тип "Флора парк" и "Гардения", и усилията ни дадоха резултат", коментира Деница Христова, мениджър продажби в компанията. Комплексите се състоят от жилищни сгради с различни по големина и тип апартаменти, две нива сутерен за паркиране и паркова зона с детски площадки, басейн и СПА център, зона за отдих. Към ноември 2015 г. "Флора парк" е продаден на 80%.
В списъка на мащабните проекти беше и започнатият през 2015 г. жилищен комплекс Sofia Park Villas на бившия изпълнителен директор на Colliers в България Атанас Гаров. Комплексът е разположен на ключово място в близост до Residential Park Sofia, Business Park Sofia и новостроящия се Sofia Park и ще включва 35 еднофамилни къщи от три типа. Според имотните агенции цените в комплекса започват от 450 хил. евро.

И малко офиси

Строителството на офис сгради е вторият по предпочитание на инвеститорите сегмент, като в столицата през 2015 г. са започнати близо 170 хил. кв.м площи, обобщават от bcc.bg. Въпреки новите проекти и възстановените строежи на отдавна започнати сгради обаче очакванията на експертите са, че през 2016 г. обемът на първокласните проекти ще продължи да бъде недостатъчен за търсещите офиси компании. Значителното количество започнати площи ще излезе на пазара чак през 2017 г., а дотогава пред консултанти и наематели ще стои най-вече въпросът къде.

Сред започнатите през миналата година проекти е офис сграда "Камбаните" на "Фонд за недвижими имоти България". Дружеството е собственик на парцел с площ от 10.7 хил. кв.м, разположен в района на "Вилна зона Малинова долина – Бункера". След регулирането на имота през 2014 г. ФНИ започва проект за изграждане на многофункционална сграда от най-висок клас, покриващ критериите за зелени сгради. В началото на 2015 г. новият проект получава разрешение за строеж, а в края на април с първата копка е даден официалният старт на проекта. Общата разгърната застроена площ на сградата ще бъде 13.5 хил. кв.м, от които отдаваемите офис площи ще са 10.1 хил. кв.м. Ще има ресторант и 215 паркоместа, от които 74 са в подземен паркинг. По предварителен план сградата трябва да бъде пусната в експлоатация до края на 2016 г., а според първоначално изготвения бюджет стойността на строителните работи се очаква да излезе около 15 млн. лв., съобщават от фонда на уебстраницата си.