В София има бум на жилищното строителство

в-к Сега, Брой 5561 (90) 19 Април 2016


България е първа в ЕС по ръст на цените в края на 2015 г.

Бум на новото жилищно строителство и огромен интерес от купувачи, най-вече в София, се наблюдава през първото тримесечие на 2016 г.

По данни на Националния регистър за ново строителство, който включва всеки обект до акт 16, в София общата разгъната застроена площ на започнатите нови сгради се увеличава с цели 51%. И това е най-високият ръст за последните 8 години. През 2015 г. столицата държи рекорден близо 35% дял от цялото строителство в България, като лидерската й позиция се дължи основно на жилищния сектор. През м.г. се наблюдава и най-голям обем нови обекти от кризата насам. През първите три месеца на 2016 г. ръстът се запазва, като има огромно увеличение - 126%, спрямо същия период на 2015 г.

Освен бум на новото строителство брокерите отбелязват силен старт за имотния пазар от 1 януари, съчетан с покачване на цените. \"Изключително висок интерес отчетохме към имоти ново строителство, като купувачите вече са много по-уверени в покупката \"на зелено\", коментира Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

Купувачите все още търсят апартаменти до 50 хил. евро, а предлагането на тези цени в предпочитаните квартали е ограничено. Средната цена на продадените апартаменти в София е 835 евро/кв. м за периода януари-март, което е с 8.4% по-скъпо от продажбите преди година.

Любопитно е и това, че почти всяко второ жилище от купените през изминалите месеци е ново строителство. Цената на такъв имот върви със 100 евро над средната за пазара, или около 950 евро/кв. м. Така средната цена на продадените апартаменти в София от началото на януари досега е 80 хил. евро, а само новото строителство върви за 90 хил. евро.

Търсенето върви еднакво и при двустайните, и при тристайните жилища. Продължава да расте делът обаче на апартаментите с 3 спални. Остават най-желани тези между 2-ри и 5-и етаж, компромис правят купувачите и за по-високо, ако обаче има добра гледка. Средната площ на продадените жилища е около 90 кв. м.

Наред с традиционното търсене в \"Младост\" и \"Люлин\" заради метрото се наблюдава интерес и към \"Хладилника\" и \"Кръстова вада\". Търсят се имоти по протежение на бул. \"Черни връх\", около мол Paradise Center и нагоре към Околовръстния път заради наличието на търговски обекти, изграждането на метрото, подобряващата се инфраструктура и близостта до Витоша, допълниха от компанията. \"Лозенец\" и центърът продължават да държат най-високи цени на жилищата - средната покупна цена през изминалите месеци там е между 1200 и 1500 евро/кв. м.

Ръст на цените в България показват и данните на Евростат за последното тримесечие на 2015 г. - с 3.1. В сравнение с другите страни в общността у нас цените отбелязват най-сериозно движение в ЕС в края на миналата година.



СМЕТКИ

60 средни заплати са нужни за покупка на жилище у нас. За сравнение - през 2013 г. е можело да се купи апартамент за 65 заплати. През последните години цените се повишават, но средните заплати са се вдигали с по-бързи темпове. Заедно със София и Варна е лидер не само по търсенето на жилища, но и по ипотеки.