Възстановяването на строителния сектор в България се ускорява

www.investor.bg 21.04.2016 08:12


Обемите от миналата година са най-високи от 2009 г. насам, засилват се опасенията за корекция след 2018 г.

Плавното възстановяване на строителния сектор от 2014 г. явно се ускорява. Секторът отчита ръст за трета поредна година, като обемите са най-големи от 2009 г. насам, показват годишните данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, които бяха представени снощи.

Въпреки силния ръст за 2015 г. обаче обемът на строителната продукция е 34% от обемите, отчетени през пиковата 2007 г. Т.е. секторът има още накъде да расте, като участниците на пазара очакват двуцифрени увеличения през тази година (от порядъка на 10-20%).

Пазарните участници са единодушни – основният тласък на строителния сектор, особено жилищният сегмент, е даден от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Последвалото подобрение на лихвените условия и за купувачите на имоти, и за инвеститорите също подкрепя положителните тенденции в сектора и е направило инвеститорите доста по-смели. Ако допреди година-две обекти от по 2-3 хил. кв. м РЗП се считаха за сравнително големи, сега отново се строят комплекси от по няколко десетки хил. кв.м.

Същевременно се отчита и промяна в двигателя на активността на пазара. Ако преди кризата от 2008-2009 г. основните купувачи бяха от категорията “спекуланти”, които купуват всичко, излизащо на пазара, в момента се търси качество и добра локация. И при търсенето обаче има бум, най-вече в големите градове, което предизвиква съответен отговор и при предлагането, а това неминуемо ще доведе до нова корекция на пазара. Очакванията са това да се случи към 2018 г.

Строителният сектор през 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г.

Стартиралото строителство през миналата година записва ръст от 16,4% на годишна база до над 3,329 млн. кв.м, отчитат от националния регистър. Резултатът оправдава напълно прогнозите за увеличение в диапазона на 15-18%, коментира основателят на системата Пламен Русев.

Най-голям дял от обемите заема започналото жилищно строителство – почти 1,8 млн. кв. м, следвано от промишленото с над 700 хил. кв. м., сочи още статистиката на регистъра.

През миналата година най-силен годишен ръст е отбелязало жилищното строителство – с 52%, следвано от офисите с близо 40%, промишленото строителство с почти 20% и търговските площи с малко под 17%.

Същевременно спад е отчетен при строителството на ваканционни имоти – с 56,32%, и на спортна инфраструктура – с почти 29%