BCC събития


Годишна среща ' 2013
на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции

25 aприл 2013

За събитието

Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, ежегодно организира, работен коктейл за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции. Всяка година обявяваме прогнозите си за пазара, класацията си "М2" и провеждаме дискусионен панел с експертите от най-големите участници на пазара.

На 25 април 2013 в Rainbow Center Sofia, се проведе работен коктейл, организиран от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, на който присъстваха водещите производители и търговци на строително-инвестиционния пазар в България, строителни предприемачи, архитекти и инвеститори.

Основни акценти

Представени бяха доклади за актуалното състояние на пазара за цялата страна

Тенденциите през изминалата 2012 е към свиване на строителството. Намалява общата разгъната застроена площ на стартиралите нови сгради. За черноморието, общото намаление е от 27%. В София се отчита спад с 44% през 2012. Все пак през първото четиримесечие на 2013 година в София са стартирали с 4% повече квадратни метри разгъната застроена площ, спрямо последното четиримесечие на 2012. Отчетено е също, че строителството на близо 60% от замразените строежи е възобновено през изминалата година в София. В област Бургас са обявени значителен брой нови проекти, предимно ваканционни имоти, чието изпълнение предстои през тази година

Проведе се и панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Йенс Тирфелдер – Ксела България, г-жа Теодора Захариева – Кнауф България, г-жа Снежана Семова – Сен Гобен Констракшън Продъктс България, Направление Вебер, г-н Веселин Симов – Сдружение Топливо и арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти. Обединиха се около тезата, че строителството намалява, като обеми, но пък се използват все по-качествени материали и се търсят по-енергоефективни решения за реализацията на проектите. Според участниците, значителна част от търсещите нов дом, наблягат на самостоятелно изграждане на еднофамилни къщи. В същото време от бранша смятат, че стартиращите проектите за саниране и действията за подобряване на енергийната ефективност на съществуващите сгради ще увеличат значително обемите на строителната индустрия в следващите години.

Галерия