BCC събития


Годишна среща ' 2017
на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции

26 април 2017, (сряда) 19:00 - 20:30ч

За събитието

Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции ежегодно организира специално ексклузивно събитие за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции. Всяка година обявяваме прогнозите си за пазара, класацията си "М2" и провеждаме дискусионен панел с експертите от най-големите участници на пазара.

На 26 април 2017 се проведе специално ексклузивно събитие за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции, поканени от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции в България и със съдействието на нашите партньори, сред които са:

Основни акценти

За четвърта поредна година има ръст на строителството в България. Като през изминалата 2016 г. Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg отчете увеличение на обемите на стартирало строителството в страната. Регистриран е 23,94% по-голям обем стартирало строителство, спрямо предходната година. Общо за изминалата година са стартирали 4 126 341кв. м разгъната застроена площ, което е увеличение с 797 064 кв. м.

Жилищното строителство остава най-предпочитано от инвеститорите. Най-значимото увеличение отново се наблюдава при жилищното строителство, при което има ръст от 28,59%. Проектите за градски жилища, преминали в етап строеж през 2016 г., имат 2 303 689 кв. м РЗП или с 512 184 кв. м повече от 2015. Големият обем на нови жилищните площи влияят най-силно върху общият ръст на строителството в България.

Новите офис сгради също имат значим ръст, който достига 129,95% спрямо 2015 г. Общата им площ е 339 259 кв.м или със 186 759 кв. м повече.

Също така се отчита пореден ръст и при строителството на промишлени и складови сгради. В този сегмент има увеличение от 26,51% за изминалата година с обща стартирана разгъната застроена площ 891 187 кв. м.

Строителството на ваканционни комплекси и селища от типа втори дом, бележат поредна година на спад, като показателните за 2016 са -60,65% по слаби спрямо предходната година. Общата площ на стартиралите обекти е 80 110 кв. м, което е с близо 32 пъти по-малко от най-силната 2007 година.

За 2016 година София-град продължава да бъде на водеща позиция, по общ обем на стартирало строителство и реконструкции в страната. Отчита се пореден голям ръст от 44,64% спрямо 2015 и дял от 40,49% от общото строителство в България. Стартирани са 1 670 771 кв. м разгъната застроена площ.

Пловдивска област запазва втора позиция, за най-мащабно стартирало строителство в страната, с ръст от 12,40%. Регионът има 12,30% дял от общия за България. Стартирали са 507 573 кв. м. РЗП.

През първите три месеца на 2017, според данни на BCC.bg, в България са стартирани с 18,92 % по-голям обем площи, спрямо същия период на 2016 година. Общият обем възлиза на 959 832 кв. м разгъната застроена площ.

Основната причина за увеличението се дължи на три от сегментите – жилищни, офисни и промишлени сгради. При жилищното строителство се отчита ръст от 3,21% за цялата страна. Общият обем започнати нови жилищни площи е 570 974 кв. м. Най-значим принос в този сегмент се дължи на Варна и Пловдив. Единствено в София-град се отчита лек спад, който обаче се дължи до голяма степен на продължителните ниски темперетури през януари и февруари, както и на забавянето на издаването на разрешения за строеж в единият от най-големите квартали в София.

Проведе се и панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Димитър Савов – БЛД, г-жа Снежана Семова – Сен-Гобен Вебер, г-н Михаил Чобанов - Чобанов и Стоянов ООД и арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти.

Участниците изразиха оптимизъм за развитието на пазара, като се обединиха около тезата, че строителството през 2017 ще отбележи най-голям ръст за годините след финансовата криза, но все пак ще е далеч от нивата на бума от 2007-2008 г. Очакванията са, че от 2018 ще започне уравновесяване на строителството и ще има намаление на ръстовете на увеличение, като те ще се сведат до 5-10% годишно. Основните фактори за отчетените високи ръстове през последните години са увеличените доходи, липсата на алтернативи на населението за инвестиции за спестяванията им, както и започналия естествен процес по смяна на панелните жилища с нови по-качествени жилищни площи.

Също така, все повече се набляга на качественото изпълнение на проектите, като според участниците, продължава да се увеличава делът на качествените материали влагани в строителството. То достига до 10-15% от общо използваните материали. В същото време при изграждането на офисни сгради вече се дотигна качеството на тези от западноевропейските градове, поради причината, че голяма част от наемателите са чуждестранни компании, които имат големи изисквания.

Според представителите на бранша, добрият бизнес климат в София е основната причина за появата на все повече проекти за високоетажни сгради - небостъргачи. Много от тези проекти са подготвяни отдавна, като поради чисто икономически предпоставки, сега е дошъл момента за тяхното изпълнение. Очакванията са, че в следващите няколко месеца ще се обявят още проекти за сгради с визочина над 100 м.

Всички се обединиха около тезата, че основният показател за развитието на икономиката е продължаващият ръст при строителството на нови производствени сгради.

В рамките на събитието бяха наградени представителите на архитектурна група Team, спечелили архитектурния хакатон Elevated Habitat V1.0 за най-иновативно решение на покривно пространство на обществена сграда в София – Общински културен институт Дом на културата „Средец“. Самият хакатон се проведе в рамките на Webit 2017 и е част от инициативите по повод 10 години членство на България в Европейския съюз, организирани от Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Наградата връчи арх. Здравко Здравков, главен архитект на София

Партньори


Платинени партньори

Баумит България ЕООДЗлатни партньори

Банка ДСК ЕАДБаумит България ЕООД


Сребърни партньори


Етем България ЕАД


Галерия

Видео