BCC събития


Годишна среща ' 2015
на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции

22 aприл 2015

За събитието

Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, ежегодно организира, специално ексклузивно събитие за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции. Всяка година обявяваме прогнозите си за пазара, класацията си "М2" и провеждаме дискусионен панел с експертите от най-големите участници на пазара.

На 22 април 2015 в Sofia Event Center, Paradise Mall се проведе работен коктейл, организиран от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, на който присъстваха водещите производители и търговци на строително-инвестиционния пазар в България, строителни предприемачи, архитекти и инвеститори.

Основни акценти

Представени бяха доклади за актуалното състояние на пазара за цялата страна
За втора поредна година има ръст на строителството в България. Както през 2013 г., така и през изминалата 2014 г. Националният Регистър за Ново Строителство и Реконструкции - www.bcc.bg отчете увеличение на обемите на стартирало строителството в страната. Регистриран е 18,92% по-голям обем стартирало строителство, спрямо предходната година. Общо за изминалата година са стартирали 2 859 969 кв. м. разгъната застроена площ.

Проведе се и панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Димитър Савов – BLD Homes, г-н Красимир Шалев – Бигла III, г-н Цанко Миланов – Винербергер и г-н Диян Господинов – Строймаркет – Господинови.

Участниците изразиха умерен оптимизъм за развитието на пазара, като се обединиха около тезата, че строителството през 2014 бележи известен положителен ръст, но той е породен от конюнктурни елементи. Основен фактор е наличието на дефицит при качествено ново строителство, което мотивира инвестиционните компании да стартират нови жилищни проекти. Според представителите на бранша, обаче се наблюдава значителен спад при сегмента на ваканционни имоти, който е зависим от външни и глобални политически и икономически събития.

Отчитат се положителните сигнали, при развитието на проектите за саниране и енергийна ефективност, като участниците, смятат че ако се стартира реалното им изпълнение, това ще доведе до осезаем ръст на строителната продукция.

В същото време се коментираха и проблемите при организирането и провеждането на обществени поръчки, липсата на административен капацитет в общините, водещи до неефективно усвояване на европейските проекти.

Галерия