BCC събития


Годишна среща ' 2014
на Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции

23 aприл 2014

За събитието

Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, ежегодно организира, работен коктейл за топ строителни предприемачи, инвеститори, архитекти, големи търговци и финансови институции. Всяка година обявяваме прогнозите си за пазара, класацията си "М2" и провеждаме дискусионен панел с експертите от най-големите участници на пазара.

На 23 април 2014 в Sofia Event Center, Paradise Mall се проведе работен коктейл, организиран от Националния Регистър за Ново Строителство и Реконструкции, на който присъстваха водещите производители и търговци на строително-инвестиционния пазар в България, строителни предприемачи, архитекти и инвеститори.

Основни акценти

Представени бяха доклади за актуалното състояние на пазара за цялата страна

Тенденциите през 2013 е към ръст на строителството. Увеличава се общата разгъната застроена площ на стартиралите нови сгради. За 2012 г. Националният Регистър www.bcc.bg отчете спад на строителството спрямо 2010 и 2011, но през 2013, според данни на BCC.bg, в страната е започнат с 21,96% по-голям обем сградно строителство, спрямо предходната година. Това е първият значителен положителен ръст за последните пет години. Общо за изминалата година са стартирали над 2 400 000 кв. м разгънатата застроена площ.

Проведе се и панелна дискусия за състоянието на пазара, перспективи и възможности пред индустрията и очаквания, на която участваха г-н Николай Бъчваров – Баумит България, г-н Йенс Тирфелдер – Ксела България, г-жа Теодора Захариева – Кнауф България, г-н Цанко Миланов – Винербергер, г-н Диян Господинов – Строймаркет - Господинови и арх. Ангел Захариев – А и А Архитекти.

Участниците изразиха оптимизъм за развитието на пазара, като изразиха тезата, че строителството през 2013 бележи положителен ръст, но пазарът още не е постигнал равновесие. Резките спадове и ръстове през последните 5 години обуславят нестабилност при строителния пазар. Според представителите на бранша, умереният темп на растеж е за предпочитане, пред по-големите ръстове. По време на дискусията, се коментираха рисковете и опасностите при сегмента на ваканционни имоти, който е зависим от външни и глобални политически и икономически събития.

Отчита се положителна тенденция, при изграждането на все повече производствени и складови сгради, както и еднофамилни къщи. В същото време се коментираха и проблемите при неефективното усвояване на европейските проекти. Уастниците смятат, че един от основните фактори, от които зависи качественото изпълнението на всеки един проект, е необходимостта от по-висок контрол, по време на самото строителство.

Галерия

Видео